Stanovení vybraných kovů v lišejnících metodou ICP-MS - Jakubová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce byla věnována stanovení Hg, Ag, Cu, Ca, K a Mg v různých druzích laboratorně ošetřených lišejníků metodou ICP-MS na spektrometru Agilent 7900. Vzorky byly před vlastní analýzou mineralizovány v mikrovlnné peci, konkrétně byly analyzovány vzorky lišejníku Evernia prunastri, Cladonia arbuscula a Peltigera canina. Správnost metody byla ověřena pomocí tří komerčně dostupných certifikovaných referenčních materiálů. Výsledky stanovení vybraných prvků ve výše uvedených vzorcích byly zpracovány pomocí metody hlavních komponent.
Determination of selected metals in lichens by ICP-MS
Keywords: multielementární analýza; lišejníky; vícerozměrná analýza dat; ICP-MS; multielement analysis; Lichens; Multivariate data analysis; ICP-MS