Nové nálezy kovových součástí opasku cizího původu z raného středověku z východních Čech a střední Moravy. - Jílek, Jan (Instytut Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego, 2015)
Předkládaný text představuje nové raně středověké součásti opasků zajištěné pomocí detektoru kovů v prostoru východních Čech a střední Moravy. Hodnocené součásti opasku můžeme rozdělit do dvou skupin. Ke kováním východoalpského, severoitalského původu se hlásí protidestička ze Stradouně a kování z Kozlovic. Do okruhu spojovaného s panonskou, Byzancí ovlivněnou produkcí patří přezka z Kozlovic.
New finds of metal belt fittings of foreign origin from the early middle ages from east Bohemia and central Moravia
Keywords: opasková kování severoitalské-východoalpské provenience; přezka panonsko-byzantského původu; raný středověk, východní Čechy; střední Morava; belt fittings of North Italian-East Alpine origin; buckle of Pannonian-Byzantine origin; Early Middle Ages; East Bohemia; Central Moravia