Činnost městské policie ve vybraných městech Moravskoslezského kraje - Blahetová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce se věnuje problematice využití a činnosti městské policie v prostředí Moravskoslezského kraje. Cílem diplomové práce je zhodnotit fungování (činnost, hospodaření, personální záležitosti) městské policie ve vybraných městech Moravskoslezského kraje. V práci je nejprve obecně charakterizována oblast bezpečnosti a bezpečnostní systém České republiky. Následně je prezentována obecní policie, co do působnosti, práv a povinností strážníků. Poslední část je věnovaná analýze vybraných městských policií (Ostrava, Karviná, Havířov, Odry a Frenštát pod Radhoštěm), nechybí ani závěrečná komparace a formulace doporučení pro městskou policii, jejíž fungování bylo vyhodnoceno jako nejhorší.
Activities of the municipal police in selected cities of the Moravian-Silesian region
Keywords: bezpečnost; obecní policie; městská policie; strážníci; přestupky; Moravskoslezský kraj; security; local police; municipal police; police officers; offences; Moravian-Silesian region