Detekce vybraných prvků v rostlinných extraktech metodou ICP-MS - Böhmová, Monika (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce byla věnována problematice multiprvkové analýzy rostlinných extraktů metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu na spektrometru s kvadrupólovým analyzátorem iontů (Q-ICP-MS) a oktapólovou kolizně reakční celou (ORC). Vzorky byly před vlastní analýzou mineralizovány v mikrovlnné peci. V heliovém kolizním módu bylo dosaženo účinného potlačení interference polyatomických iontů v komplexní matrici a přesné multielementární analýzy. Validace analytického postupu byla ověřena pomocí komerčně dostupných certifikovaných referenčních materiálů. Výsledky stanovení 49 prvků ve 29 vzorcích byly zpracovány za využití vybraných vícerozměrných statistických metod (PCA a MANOVA).
Determination of selected elements in plant extracts by ICP-MS
Keywords: multielementární analýza; rostlinné extrakty; potravinové doplňky; ICP-MS; statistická analýza dat; multielement analysis; plant extracts; dietary supplements; ICP-MS; multidimensional data analysis