Využití nových Pd katalyzátorů v ekologicky přijatelných rozpouštědlech - Richterová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
rámci této diplomové práce bylo připraveno 7 nových fosfínových ligandů L1PPh2 (1), L2PPh2 (2), L1P(o-tolyl)2 (3), L2P(o-tolyl)2 (4), L1P(p-tolyl)2 (5), L3PPh2 (6) a L3PPh(tBu) (7), kde L1H je N,C,N - chelatující ligand 2,6-bis(dimethylaminomethyl)benzen, L2H je O,C,O -chelatující ligand 1,3-bis(terc-butoxymethyl)benzen a L3H je 2,6-diisopropylanilin. Tyto připravené fosfínové ligandy byly použity k přípravě Pd(II) komplexů cis-[L1PPh2]PdCl2 (8), trans-[L2PPh2]2PdCl2 (9), cis-[L1P(o-tolyl)2]PdCl2 (10), trans-[L2P- (o-tolyl)2]2PdCl2 (11), cis-[L1P(p-tolyl)2]PdCl2 (12), trans-[L3PPh2]2PdCl2 (13), trans- [L3PPh(tBu)]2PdCl2 (14), [L3PPh2]Pd(C3H5)Cl (15) a [L3PPh2]Pd[(2-Me2NCH2)C6H4]Cl (16).
Utilization of new Pd catalysts in green solvents
Keywords: phosphines; Pd(II) complexes; Suzuki-Miyaura cross-coupling reaction; NMR spectroscopy; fosfíny; Pd(II) komplexy; NMR spektroskopie