Význam přeshraniční spolupráce pro regionální rozvoj - Uttendorfská, Michaela (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou přeshraniční spolupráce a jejího významu v kontextu dosahování rozvoje. Cílem práce je posoudit socioekonomické dopady vybraných přeshraničních iniciativ s ohledem na realizaci národních politik i cíle "Evropská územní spolupráce". Analýza se věnuje euroregionům, přesněji euroregionům Praděd, Labe, Silva Nortica a Bílé Karpaty a zaměřuje se na dvě skupiny obcí, kterými jsou členské obce euroregionů a nečlenské obce. Závěry socioekonomické analýzy ukazují, že nečlenské obce euroregionů dosahují lepších výsledků ve většině sledovaných oblastí rozvoje. Výjimkou je euroregion Bílé Karpaty, jehož členské obce dosáhly příznivějších výsledků než obce nečlenské. Analýza práce tedy odhalila nedostatečnou účinnost nástrojů, které jsou realizovány v rámci národních rozvojových programů i regionální politiky EU.
The importance of cross-border cooperation for regional development
Keywords: regionální rozvoj; regionální politika; přeshraniční spolupráce; euroregion; regional development; regional policy; cross-border cooperation; Euroregion