Informovanost těhotných žen o gestačním diabetu mellitu - Machová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na informovanost těhotných žen o gestačním diabetu mellitu (GDM). Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol, kde je popsána nejprve problematika daného onemocnění a následně péče o těhotné ženy s GDM v těhotenství, v průběhu porodu a po porodu. V průzkumné části práce bylo cílem zjistit, jak jsou těhotné ženy informovány o rizikových faktorech pro vznik gestačního diabetu mellitu, o rizicích GDM pro plod a pro matku, o projevech GDM, a nakonec o diagnostice tohoto onemocnění. Tato část byla zpracována kvantitativním průzkumem, formou dotazníkového šetření. Zjištěná data byla následně popisována metodou popisné statistiky.
Awareness of pregnant women about gestational diabetes mellitus
Keywords: gestační diabetes mellitus (GDM); těhotenství s GDM; rodička s GDM; gestational diabetes mellitus (GDM); pregnancy with GDM; expectant mother with GDM