Demografické stárnutí populace v regionech - Hájková, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou demografického stárnutí a zkoumá, zda v jednotlivých krajích ČR stárne obyvatelstvo stejným způsobem. Součástí práce je zobrazení demografické struktury v krajích ČR v roce 2001 a 2021 a zhodnocení dané změny. Dále je provedena korelační analýza, která zkoumá vztahy mezi vybranými ukazateli s porodností a postproduktivní složkou obyvatelstva v jednotlivých krajích. Analýzou bylo zjištěno, že existuje rozdílnost v kontextu demografického stárnutí v jednotlivých regionech. Dále byla zjištěna existence vztahu mezi ekonomickými ukazateli a počtem narozených dětí.
Demographic aging of the population in the regions
Keywords: demografie; demografické stárnutí; porodnost; úmrtnost; demography; demographic ageing; natality; mortality