Hodnocení účinnosti dezinfekce operačního pole na operačních sálech (mikrobiologická studie) - Otavová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zaměřuje na účinnost současných dezinfekčních metod při přípravě operačního pole v kombinaci s profylaktickým podáváním antibiotik a antiseptik v prevenci pooperačních zánětů při operaci šedého zákalu. V teoretické části podává ucelený pohled na profylaxi vzniku endoftalmitidy jako nozokomiální nákazy. Výzkumná část se zaměřuje na používané dezinfekční metody, zda jsou účinné a která kombinace s předoperačně podávanými dostupnými antibiotiky je nejvhodnější.
Evaluation of effectiveness of different disinfectants of surgical field in the theatre
Keywords: dezinfekce; operační pole; antibiotika; endoftalmitida; Disinfection; surgical field; Antibiotics; endophthalmitis