Důchodový systém v České republice a jeho perspektivy - Součková, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na charakteristiku současného stavu důchodového systému v České republice, jeho problémů a návrhů možných variant důchodové reformy. Především na objasnění pojmů jako jsou základní cíle, principy a kritéria konstrukce penzijních systémů. Dále tato práce popisuje důležitý faktor neudržitelnosti současného důchodového systému, kde se blíže orientuje na proces stárnutí obyvatelstva. Následně se zaměřuje na porovnání důchodových systémů v krajinách Evropské unie.
Pension system in the Czech Republic and its perspectives
Keywords: důchodové systémy; důchodové pojištění; penzijní připojištění; demografické jevy; stárnutí obyvatelstva; reformy; pension systems; social pension insurance; pension supplementary insurance; demographic phenomena; ageing population; reforms