Stanovení aktivit desaturáz ve VLDL frakci EDTA plazmy a jaterní tkáni u člověka - Paldusová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2010)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou objevení biomarkeru, který by mohl být použit v klinické praxi na pomoc při včasném odhalování jaterní steatózy, či posouzení jejího stavu v důsledku metabolických onemocnění jako je metabolický syndrom nebo diabetes mellitus, které jsou díky dnešnímu životnímu stylu čím dál častější. Vývoj nových testů je důležitý pro včasnou diagnostiku, kdy se zvyšuje pravděpodobnost maximalizace farmakologické intervence a klesá riziko progrese onemocnění. Je diskutována závislost enzymových aktivit a celkového množství mastných kyselin v 5 lipidových frakcích jaterní tkáně na plazmatických aktivitách enzymů ve VLDL-total a VLDL-TG frakci ve vzorcích od 16 pacientů. Po rozdělení lipidů do jednotlivých tříd pomocí tenkovrstvé chromatografie byly plynovou chromatografií stanoveny koncentrace mastných kyselin v jednotlivých frakcích. Z hodnot mastných kyselin se vypočítalo jejich celkové množství a z jednotlivých poměrů byly určeny aktivitní indexy, které se porovnávaly mezi sebou. Byla nalezena asociace mezi plazmatickou ?9- desaturázou a množstvím mastných kyselin v jaterní tkáni a mezi plazmatickou elongázou a množstvím mastných kyselin v jaterní tkáni.
Determination of desaturases activity in VLDL fraction of EDTA plasma and hepatic tissue at human
Keywords: Metabolzmus lipidů; jaterní steatóza; krevní marker; mastné kyseliny; delta9- desaturáza; elongáza; plazmatické VLDL; Metabolism of lipids; liver steatosis; blood marker; fatty acids; delta9- desaturase; elongase; plasma VLDL