Analýza a optimalizace vyztužovaných deskových konstrukčních prvků - Výborný, Michal (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce pojednává o vyztužovaných deskách a jejich optimalizaci s ohledem na tuhost, únosnost a stabilitu. Práce začíná krátkým úvodem do problematiky tenkostěnných prvků a konstrukcí a jejich aplikací v oblasti vozidel. Poté jsou vysvětleny charakteristické rysy napjatosti desek a také pojmy mezních stavů. Dále jsou ukázány dvě hlavní metody optimalizace, založené na analytických výpočtech a metodě konečných prvků. Oba přístupy jsou v práci ilustrovány na vybraných druzích žeber. Chování vyztužených desek bylo studováno pro různé tvary žeber a kombinace parametrů. Získané výsledky jsou podrobně rozebrány. Na závěr jsou formulována praktická doporučení pro optimalizaci konstrukcí s vyztužovanými deskovými prvky.
Analysis and optimisation of stiffened plates
Keywords: vyztužované desky; Optimalizace; tuhost; únosnost; stiffened plates; optimisation; stiffness; load carrying capacity