Sport jako prostředek (re)socializace dětí ze sociálně vyloučeného prostředí - Jirásek, Filip (Univerzita Pardubice, 2021)
Sport hraje v dnešní společnosti důležitou roli zejména v rovině fyzické či psychické kondice. Sociální vědci však stále častěji poukazují na jeho socializační funkci. Sportovní aktivity mohou hrát důležitou roli při formování osobnosti dětí a jejich začleňování do společnosti. Ve své diplomové práci se zabývám rolí sportu v procesu socializace a integrace dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Konkrétně se zaměřím na využití sportu při práci se sociálně znevýhodněnými dětmi v Chrudimi. Prostřednictvím studia odborné literatury, pozorování a hloubkových kvalitativních rozhovorů zkoumám význam, reálné možnosti a překážky účasti těchto dětí na sportovních aktivitách. Pokusím se zjistit, jestli sport reálně pomáhá k lepší a snazší socializaci těchto dětí. V neposlední řadě se pokusím navrhnout možnosti, jak sport využít k podpoře těchto dětí.
Sport as a means of (re) socialization of children from socially excluded environment
Keywords: sport; resocializace; socializace; vyloučené prostředí; děti; sport; resocialization; socialization; excluded environment; children