Problematika mapování objektů z relačních databází - Hotovec, Petr (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou objektově relačního mapování. Teoretická část vysvětluje problémy týkající se ORM, popisuje základní rámec databázových systémů s důrazem na části týkající se databázového připojení a popisuje použití knihoven JDBC a frameworku Hibernate. Praktická část se pak soustředí na porovnávání výkonu přístupu, při využití ORM a nativního přístupu. V rámci této části jsou implementovány dvě aplikace pro měření výkonu jednotlivých přístupů.
The issue of Object-relational mapping
Keywords: objektově relační mapování; Java; nativní přístup; Hibernate; JDBC; testování; object-relational mapping; Java; native access; Hibernate; JDBC; testing