Modré spinelové pigmenty s nízkým obsahem kobaltu - Venclák, Jakub (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se věnuje problematice modrých pigmentů na bázi kobaltem dopovaných spinelů. V základním spinelu Mg2SnO4 byly částečně nahrazeny ionty Mg2+ za Co2+ za vzniku výsledného produktu obecného vzorce Mg2-xCoxSnO4. Příprava pigmentů se sestává z mechanoaktivace a následně ze dvou po sobě jdoucích kalcinací. Připravené materiály byly zkoumány z hlediska fázového složení, barevných vlastností a distribuce velikosti pigmentových částic.
Blue spinel pigments with low cobalt content
Keywords: spinely; modré pigmenty; kobalt; anorganické pigmenty; spinels; blue pigments; cobalt; inorganic pigments