Činnost veřejného ochránce práv jako národního equality body v ČR - Minářová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce analyzuje působnost veřejného ochránce práv v oblasti rovného zacházení a ochrany před diskriminací (equality body). V práci je provedena literární rešerše základních pojmů týkající se veřejného ochránce práv a diskriminace. Dále je provedena analýza statistik případů diskriminace řešených veřejným ochráncem práv a právní rozbor vybraných významných případů. Následně je provedena komparace činnosti ombudsmana jako českého equality body s činností obdobných institucí ve vybraných evropských zemích. Nakonec je provedena syntéza zjištěných poznatků.
Activities of the Public Defender of Rights as National Equality Body in the Czech Republic
Keywords: veřejný ochránce práv; equality body; ombudsman; Public Defender of Rights; equality body; ombudsman