Amidiny a guanidiny jako superbáze pro komplexaci nestabilních sloučenin - Vlk, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci bakalářské práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na vlastnosti amidinů a guanidinů, jejich přípravu (především guanylační reakce) a využití jako ligandů v koordinační chemii. Nukleofilní adicí primárních alifatických aminů/diaminů obsahujících aromatický substituent a elektrofilní adicí primárních aromatických aminů (ve formě jejich amonných solí) byla připravena série 14 trisubstituovaných guanidinů a 3 příslušných guanidinium chloridů.
Amidine and Guanidine Superbases for Complexation of unstable Species
Keywords: guanidin; guanylace; katalýza; karbodiimid; superbáze; guanidine; guanylation; catalysis; carbodiimide; superbases