Regionální rozložení proinovačních zdrojů v České republice a jejich vazba na výkonnost - Kraftová Ivana; Kraft Jiří (Masarykova univerzita, 2016)
Cílem příspěvku je posoudit regionální rozložení proinovačních zdrojů v českých regionech na úrovni NUTS III a porovnat je s regionální ekonomickou výkonností. Proinovační zdroje zastupují výdaje na výzkum a vývoj, výzkumná a vývojová pracoviště a lidské zdroje ve vědě a technologiích; ekonomická výkonnost je měřena regionálním hrubým domácím produktem. Komparační metoda využívá indikátory popisné statistiky; korelační vztah je posuzován pomocí Spearmanova koeficientu spolu s Dixonovým testem extrémních odchylek; je aplikováno ordinální srovnání pozic regionů ČR v hodnocených indikátorech. Relativně rovnoměrného regionálního rozložení proinovačních zdrojů v ČR není dosaženo v žádném ze zvolených parametrů. Statisticky významná korelace mezi regionální výkonností a saturací regionu proinovačními lidskými zdroji podtrhuje význam tohoto faktoru při cílení nástrojů regionální politiky. Přitom je ale zapotřebí věnovat i patřičnou pozornost efektivnosti – účelnosti a účinnosti – využívání těchto zdrojů v jednotlivých regionech, která je rovněž diferencovaná.
Regional distribution of pro-innovative sources in the Czech Republic and their linkage to performance
Keywords: výdaje na výzkum a vývoj; pracoviště vědy a výzkumu; lidské zdroje ve vědě a výzkumu; ekonomická výkonnost; regiony ČR; expenditure on research and developmen; science and research facilities; human resources in science and technology; economic performance; Czech regions