Vývoj Pohraniční stráže v prvním desetiletí její existence - Grandič, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá historickým vývojem Pohraniční stráže, její hierarchií, technickým vybavením, metodami ostrahy státní hranice a prostředky k tomu užívanými. Je zde zachycen vývoj v letech 1948-1960. Zaměření práce z hlediska regionálního je na oblast jižní Moravy a Slovenska. Problematika ostrahy hranic je zde brána v kontextu jak s dobovou, politickou a hospodářskou situací v tehdejším Československu, tak i z hlediska mezinárodního. Pro lepší představu o praktickém působení Pohraniční stráže a jejím dopadu na každodenní život jsou v závěru práce uvedeny výpovědi pamětníků. V příloze jsou také fotografie již zmíněných pamětníků, mapy, fotografie budov, techniky a míst, kudy dříve vedla ostře střežená československá hranice.
Development of Border Guard in the First Decade of Its Existence
Keywords: pohraniční stráž; železná opona; pokusy o přechod státní hranice; výpovědi pamětníků; narušitelé; pohraničníci; border guard; iron curtain; attempts to cross the border; witness interviews; intruder