Psychosociální problematika nemocných s chronickou bolestí - Burdychová, Jaroslava (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá psychosociální problematikou nemocných s chronickou bolestí. V teoretické části naleznete krátké seznámení se vznikem bolesti, s konkrétními typy bolesti, s možnostmi léčby bolesti, jsou zde také uvedeny způsoby hodnocení bolesti a popis hodnotících škál. Je zde také stručné seznámení s psychologií bolesti a sociálními vlivy na vnímání bolesti, především vliv rodiny na vnímání a prožívání bolesti, je zde seznámení se sociálním copingem a s dotazníkem sociálního copingu. V praktické části je uvedena metodika prováděného výzkumu a postupné vyhodnocení otázek použitého dotazníku, který se zabývá psychosociální problematikou dotazovaných. V závěru naleznete zhodnocení celé práce, a zda došlo k dosažení cílů práce.
Psychosocial problems of the people suffering from chronic pain
Keywords: bolesti; chronické bolesti; sociální coping; sociální opory; hodnotící škály; Pains; chronic pains; social coping; social standbys; evaluation spectra