Daňové ráje a jejich využití - Lukeslová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá charakteristikou daňových rájů a způsoby jejich využití. V první části jsou charakterizovány základní pojmy spjaté s daňovými ráji, nechybí popis vzniku a jejich historického vývoje. Zvláštní pozornost je věnována způsobům jejich využívání. V další části je uveden postup založení společností ve vybraných destinacích a s.r.o. v rámci ČR včetně anylýzy daňového zatížení a komparace všech firem. V závěrečné části jsou analyzovány vybrané ukazatele a nastíněn budoucího vývoje daňových rájů.
The tax havens and their application
Keywords: daňové ráje; offshore finanční centra; daně; mezinárodní obchodní společnosti; IBC; černé listiny; daňové úniky; tax haven; offshore financial centers; tax; international business companies; black lists; tax evasions