Analýza posttranslačně modifikovaných (glykovaných) proteinů metodami kapilární elektroforézy - Zmatlíková, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá využitím elektroforetických, chromatografických metod a jejich spojení s hmotnostně spektrometrickými metodami (CE, CE-MS, HPLC-MS) pro analýzu posttranslačních modifikací (glykací) proteinů, jmenovitě albuminu. Teoretická část je věnována albuminu, problematice posttranslačních modifikací proteinů se zaměřením na glykace, mechanismům CE separace peptidů a proteinů se zaměřením na CZE, výběru vhodných separačních podmínek, možnostem potlačení adsorpce proteinů na stěnu kapiláry, zlepšení citlivosti detekce, detekčním systémům a využití CE metod pro analýzu proteinů Experimentální část přibližuje používané chemikálie, instrumentaci a metody používané pro tyto studie. Jsou zde také popsány postupy používané pro přípravu jednotlivých vzorků. Ve výsledcích a diskuzi jsou shrnuty veškeré získané výsledky a poznatky. Tato kapitola je rozdělena do tří částí. Jednotlivé části jsou věnovány používaným metodám (CE, CE-MS, HPLC-MS).
Analysis of posttranslational modified (glykated)proteins by capillary electrophoresis
Keywords: posttranslation modification; non-enzymatic glycation; albumin; Capillary electrophoresis; Capillary zone electrophoresis; HPLC-MS; posttranslační modifikace; neenzymatická glykace; albumin; Kapilární elektroforéza; Kapilární zónová elektroforéza; HPLC-MS