Regenerace procesních vod pro jejich následné využití ve viskózovém a textilním průmyslu - Herink, Petr (Univerzita Pardubice, 2024)
Předmětem vědecké práce je čištění reálných procesních odpadních vod z výroby vláken umělého hedvábí. Cílem práce je nalezení technologického postupu, případně navržení technologie pro snížení CHSK v procesních odpadních vodách z výroby viskózového vlákna. Při ročním monitoringu výrobního zařízení byla provedena hmotnostní bilance tří problematických zdrojů procesních odpadních vod a opakovaně analyzována. Všechny tři zdroje vykazovaly vysoké hodnoty CHSK = 0,4-30 g/l, TOC = 0,09-7,1 g/l a koncentraci Zn2+ 0,09-0,5 g/l. V celkovém objemu 1,84 mil. m3 se jedná o významný zdroj znečištění řeky Labe. V laboratorním měřítku byly testovány kombinace filtrace, mikrofiltrace a oxidace pomocí metod Fenton, elektro-Fenton a nepřímé elektrochemické oxidace, a to jak na deskových, tak nově vyvinutých makroporézních BDD elektrodách na keramickém substrátu, spolu s finální adsorpcí emisí Zn2+ na silně kyselé katexové pryskyřici Lewatit Mono plus S108. Regenerace katexu byla testována v Na+ a H+ cyklu. Pomocí optimalizované technologické sekvence bylo dosaženo snížení CHSK až o 98 % a snížení TOC o 85 % g/l. Během H+ cyklu regenerace kationtů kyselinou sírovou byly emise Zn2+ převedeny na síran zinečnatý, který lze recyklovat ve zvlákňovací lázni výrobního procesu. Metoda byla ověřena v poloprovozním měřítku.
Regeneration of process waters for their subsequent use in the viscose and textile industry
Keywords: průmyslové odpadní vody; zvlákňovací proces; Fentonova oxidace; elektro – Fenton; regenerace iontoměničů; industrial wastewater; spinning process; Fenton oxidation processes; electro – Fenton; regeneration of ion exchangers