Úloha a převaz periferně zavedeného centrálního žilního katétru (PICC) při aplikaci cytostatik - Bartoš, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce pojednává v teoretické části o historii a využití PICC katetrů u pacientů, u kterých je podávána chemoterapie. Dále první část bakalářské práce uvádí základní aspekty péče o pacienta se zavedeným výše zmíněným typem žilního vstupu, zásady převazu výše zmíněného žilního vstupu a komplikace, které mohou nastat v případě zanedbání péče o tento katetr. V praktické části se bakalářská práce zabývá komparací ošetřovatelského postupu převazu PICC ve zdravotnickém zařízení s postupem zveřejněným v národním ošetřovatelském standartu. Dále se v praktické části zabývá práce identifikací nejčastějších druhů krytí použitých při převazu výše zmíněného žilního vstupu, identifikací nejčastějších komplikací vyskytujících se u pacientů se zavedeným PICC. Posledním dílčím cílem práce je uvést specifika převazu PICC, u kterého se objevil erytém v místě inzerce katétru.
The Role and Dressing of Peripherally Inserted Central Catheter (PICC) in the Administration of Cytostatics
Keywords: PICC; žilní systém; katétr; žilní vstup; chemoterapie; převaz; ošetřovatelská péče; asepse; paravenózní aplikace; cytostatikum; PICC; venous system; catheter; venous access; chemotherapy; dressing; nursing care; asepsis; parenteral administration; cytostatic