Inovace autobusových sedadel z hlediska bočního nárazu a převrácení - Švadlák, Radim (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá inovací autobusových sedadel z hlediska bočního nárazu a převrácení autobusu. Na model autobusového sedadla byl v programu ProENGINEER navržen "ochranný lem", který by měl zabránit kontaktu hlavy s bočním okénkem či sloupkem skeletu autobusu. V programu PAM-CRASH bude proveden crash-test s impaktorem hlavy, při kterém se určí biomechanické zatížení hlavy, tzv. HIC (Head Injury Criteria). Dalším kritériem bude, dle směrnice 74/60/EHS, hodnota zpomalení hlavy, které by nemělo přesáhnout hodnotu 80 g po spojitou dobu delší než 3 ms.
Innovation of bus seats for aspect of side crash and overturn
Keywords: bus seats; HIC; impactor of head; PAM-CRASH; autobusová sedadla; HIC; impaktor hlavy; PAM-CRASH