Systém environmentálně orientovaného řízení v podniku EXPLAT, s.r.o. - Havlíčková, Irena (Univerzita Pardubice, 1997)
Cílem diplomové práce byl popis environmentálně orientovaného řízení ve firmě Explat spol. s r.o., rozbor jeho systému a návrh změn ke zlepšení v řízení podniku. Podkladem pro zpracování byly materiály týkající se systému environmentálně orientovaného řízení, informace získané v podniku, a také materiály firmy Explat. V teoretické části je popsán vývoj environmentálně orientovaného řízení ve světě a v České republice, aktivity s tím související, první zkušenosti se zaváděním do praxe a současný stav v ČR. V analytické části je popsána výroba firmy Explat, jednotlivé činnosti podniku, včetně obecných pojmů a legislativy, pomocí metodiky "Váš podnik a životní prostředí". Na závěr je zhodnocení firmy a použité metodiky, návrhy konkrétních opatření k správnému dodržování environmentální politiky firmy a jejich přínosy do budoucnosti. Práce by měla sloužit firmě k dalšímu rozvoji a napomoci k zavedení normy ISO 14000.
System of environmental management in Explat company
Keywords: Životní prostředí; řízení podniku; environmentální management; Explat s.r.o.