Adam, MartinKoníčková, Eliška2012-07-152012-07-152012http://hdl.handle.net/10195/46163V teoretické části se diplomová práce zabývá vlastnostmi vybraných složek silic, historií využití silic člověkem, mikroextrakcí kapalinou - její instrumentací a využitím v analýze potravin. Dále se zabývá metodikou pro analýzu složek silic. Jedna z kapitol se věnuje popisu metod kvantifikace. V experimentální části byla provedena kvantitativní analýza vybraných složek silic s využitím metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním v kombinaci s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo analyzováno 10 vzorků bylinných čajů, u nichž byly srovnávány hodnoty koncentrací složek silic získané různými metodami kvantifikace. Byl sledován vliv použití tří různých vnitřních standardů ke kvantifikaci. Vyhodnocovány byly i výtěžnosti jednotlivých metod vzhledem ke sledovaným sloučeninám.82 s.34710991 bytesapplication/pdfczePráce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 21.5.2022SDMEsilicebylinné čajekvantitativní analýzaSDMEessential oilsherbal teaquantitative analysisPorovnání metod kvantitativní analýzy silic v nápojích s využitím mikroextrakce jednou kapkouComparison of various methods for quantification of essential oils in beveragesdiplomová práceD2620618353