Syntéza fulgidů a vliv substituce na jejich spektrální charakteristiky - Kišac, Michael (Univerzita Pardubice, 2016)
Bylo připraveno 10 derivátů 3-isopropyliden-1,4-butandiové kyseliny. Čistota a struktury sloučenin byly charakterizovány vysokotlakou kapalinovou chromatografií, bodem tání, elementární analýzou hmotnostní spektroskopií a u 3 látek 1H NMR spektroskopií. Byl studován vliv substituce na spektrální charakteristiky připravených látek. U 7 derivátů byla pozorována fotochromní reakce otevírání kruhu C-izomeru na E-izomer při ozařování Hg výbojkou s absorpčním filtrem 365 nm. U látek: 2-fenylethyliden-, 2-(3-pyridinyl)ethyliden-, 2-(3-aminofenyl)ethyliden-, 2-(4-N,N'-dimethylaminofenyl)ethyliden- a 2-(3-nitrofenyl)ethyliden-3-isopropyliden-1,4-butandiové kyseliny byly změřeny kvantové výtěžky fotolýzy od 1% do 11%.
Synthesis of Fulgides and The Effect of Substitution on Their Spectral Characteristics
Keywords: fotochromní barviva; fulgidy; absorpční spektra; kvantové výtěžky; photochromic dyes; fulgides; absorption spectra; quantum yields