Vliv vybraných složek esenciálních olejů na mechanické a optické vlastnosti lignocelulózových materiálů - Mikala, Ondřej; Milichovský, Miloslav; Gojný, Jan; Hájek, Matěj (Slovenské národné múzeum, 2016)
Tato práce byla zaměřena na možnost použití par vybraných esenciálních olejů, nebo jejich složek, k ochraně lignocelulózových materiálů před biologickým napadením. Byl zkoumán vliv nasycenných par esenciálních olejů na mechanické a optické vlastnosti lignocelulózových materiálů. Pro testování byly vybrány složky esenciálních olejů s nejvyšší baktericidní účinností a do nasycených par těchto složek byly umístěny lignocelulózové materiály na předem stanovenou dobu. Následně byly měřeny mechanické vlastnosti (index přetržení) a optické vlastnosti (barvová odchylka ΔE).
Influence of selected components of essential oils on the mechanical and optical properties of lignocellulosic materials
Keywords: esenciální oleje; lignocelulózové materiály; tržný index; essential oils; lignocellulose materials; tensile index