Stanovení aktivit desaturáz ve VLDL a LDL frakci EDTA plazmy diabetiků - Nevařilová, Alena (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá nalezením prokazatelných změn lipidového metabolismu mastných kyselin, které by přispěly k včasné diagnostice metabolického onemocnění diabetes mellitus. Vzorky EDTA plazmy diabetických pacientů byly ultracentrifugovány a následně byla oddělena VLDL a LDL frakce. Dalším postupem byla tenkovrstvá chromatografie, která sloužila k oddělení jednotlivých frakcí lipidů. Jako hlavní analytická metoda ke stanovení mastných kyselin byla použita metoda plynové chromatografie. Naměřená data byla statisticky vyhodnocena. Byly nalezeny závislosti aktivity delta 9-desaturázy a delta 6-desaturázy na glykovaném hemoglobinu a kyseliny arachidonové na koncentraci glukózy v krvi.
Determination of desaturases activity in VLDL and LDL fraction of EDTA plasma of diabetical patiens
Keywords: Diabetes mellitus; plynová chromatografie; mastné kyseliny; Diabetes mellitus; gas chromatography; fatty acids