Role a smysl etické výchovy ve vzdělávacím procesu na základních a středních školách - Salač, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá předmětem etické výchovy ve vzdělávacím procesu základních a středních škol. Reflektuje ve vztahu k etické výchově základní pojmy jako etika, morálka, výchova, identita, kompetence či socializace. Cílem práce je snaha odpovědět na otázku, proč by měla být etická výchova jakožto doplňkový vzdělávací předmět přijímána maximem základních a středních škol do jejich školního vzdělávacího programu. Další částí diplomové práce je také poukázat na důležitost etické výchovy ve vztahu k jejímu systematickému působení na utváření hodnot, postojů a celkové identity žáka. Praktická část je uskutečněna kvalitativní metodou, konkrétně polostrukturovanými rozhovory s erudovanými odborníky ve studované problematice.
The role and the meaning of ethic education in educational process at primary and secondary schools
Keywords: etika; morálka; výchova; charakter; etická výchova; identita; kompetence; socializace; ethics; morality; education; character; ethic education; identity; competence; socialization