Perorální formy s řízeným uvolňováním léčiva - Cahová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Perorální formy s řízeným uvolňováním léčiva". Práce je zaměřena na řízené uvolňování aktvní látky z pevných lékových forem,disoluční testy a kinetické modely disolučních profilů. Nejběžněji používanými systémy s řízeným uvolňováním jsou matricové systémy, proto jsou zmíněny podrobněji. Diskutovány jsou zejména způsoby uvolňování léčiva z těchto lékových forem. Podrobněji jsou zmíněny i nanočásticové lékové formy, které v posledních letech procházejí značným vývojem a nacházejí četná uplatnění. Práce se rovněž zabývá vlivem pH disolučního média na liberaci léčiva a jeho kinetický profil. V závěru práce jsou shrnuty výhody lékových forem s řízeným uvolňováním.
Oral controlled release dosage forms
Keywords: lékové formy s řízeným uvolňováním; kinetika; disoluční procedury; matricové tablety; controlled release dosage forms; kinetics; dissolution procedures; matrix tablets