Role staniční sestry v systému řízení zdravotnických insitucí - Bradová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce zpracovává tématiku určení rolí staničních sester v systému řízení zdravotnických institucí. Teoretická část diplomové práce definuje zdravotnické instituce, jejich jednotlivé rozdělení a strukturu. Dále se zabývá problematikou zdravotních služeb, zdravotní péče a jejich formy. Nedílnou součástí této práce je podrobnější rozbor druhů poskytovatelů zdravotních služeb a jejich struktura. Hlavní úsek teoretické části je věnován pojmu management, management v zdravotnictví a jeho působení na řízení zdravotnických institucí. Popisuje pojem zdravotní sestra a vyjmenovává její klíčové funkce. Důležitou součásti je definování zdravotních sester, které zastávají manažerské posty staničních sester. Zmapování jednotlivých zastávaných rolí je součástí jedné z hlavních kapitol této diplomové práce. Kvantitativní výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, při sběru dat bylo použito elektronického dotazníku, který byl vyplňován staničními sestrami z vybraných zdravotnických zařízení. Pomocí získaných dat z dotazníkového šetření byly ověřeny hypotézy a cíle práce. V závěru je uvedeno celé její zhodnocení.
The role of head nurse in the management of medical institutions
Keywords: manažeři; řízení; staniční sestry; zdravotnická instituce; managers; management; head nurse; medical facilities