Hodnocení soběstačnosti u pacientů po TEP kolene a kyčle - Boušková, Jana (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá aloplastikou kyčelního a kolenního kloubu a jejím vlivem na soběstačnost pacienta. Teoretická část je zaměřená na anatomii kyčelního a kolenního kloubu, artrózu a její příznaky, příčiny, léčbu a prevenci. Dále popisuje aloplastiku kyčelního a kolenního kloubu, předoperační a pooperační péči. Zaměřila jsem se na správnou rehabilitaci, protože ta je pro zlepšení soběstačnosti velmi důležitá a pokud je provedena omezeně nebo špatně, je velkou pravděpodobností, že se úroveň soběstačnosti nezlepší podle očekávání pacienta. Nedílnou součástí je edukace pacienta, která musí probíhat neustále, aby došlo k pevnému vštípení a porozumění problematiky. Zjistila jsem, že po 3 měsících od operace došlo u nadpoloviční většiny respondentů ke zlepšení jejich soběstačnosti. Po vyhodnocení dotazníku jsem se dozvěděla, že nadpoloviční většina dotazovaných trpí nadváhou až obezitou. Průměrná bolest po operaci se snížila, což značí zlepšení soběstačnosti a spokojenosti pacientů. Na základě zjištěných informací jsem vytvořila edukační materiál, který informuje pacienty, jak zvládat každodenní úkony bez nebo s menší bolestí.
Evaluation of self-sufficiency in patients after total endoprosthesis knee and hip
Keywords: totální endoprotéza; kolenní kloub; kyčelní kloub; soběstačnost; artróza; total endoprothesis; knee; hip; self-sufficiency; arthritis