Studium komplexů přechodných kovů využitelných jako katalyzátory pro vytvrzování nenasycených polyesterových pryskyřic - Matušková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Předmětem této disertační práce je studium katalytické aktivity komplexů přechodných kovů a jejich potenciál k využití jako urychlovačů pro vytvrzování nenasycených polyesterových pryskyřic. V teoretické části jsou představeny jednotlivé typy procesů pro přípravu nenasycených polyesterů v obecné rovině. Důraz je také kladen na výběr vstupních surovin, které ovlivňují vlastnosti a použití finálního polyesteru. Stěžejní část je věnována vytvrzovacímu procesu nenasycených polyesterů vedoucí na nenasycenou polyesterovou pryskyřici. Proveditelnost námi sledovaného procesu je možná za účasti iniciátoru a urychlovače, jejichž stručné představení zakončuje teoretickou část. Na základě výsledků provedených testů dochází k logickému zhodnocení zjištěných faktů, jejich rozvoji, potvrzení či vyvrácení. Stručná linie výzkumu začala ověřením katalytické aktivity jednotlivých komplexů prostřednictvím měření doby gelace, následně byla potvrzena a rozšířena o vytvrzovací charakteristiku. Testování v koncentrační řadě, zaměřené na tvrdost, tloušťku, barevnost, adhezi nátěru či chemickou odolnost poskytlo důležité poznatky o možných optimálních koncentracích. Vybrané koncentrace byly následně podrobeny termomechanické analýze na odlitých vzorcích. Různé typy těchto odlitých vzorků byly použity pro rozšíření portfolia charakteristických vlastností potřebných pro použití polyesterových pryskyřic, jako jsou tahové a ohybové vlastnosti. Dokonalost vytvrzení jednotlivých formulací byla hodnocena stanovením extrahovatelného podílu. Pro vybrané optimální koncentrace byly doplněny testy na skleněných panelech o fyzikálně-mechanické testy na panelech ocelových.
Study of transition metal complexes used as catalysts for curing of unsaturated polyester resins
Keywords: katalytická aktivita; vytvrzovací proces; nenasycené polyesterové pryskyřice; catalytic activity; transition of metal salts; curing process; unsaturated polyester resins; komplexy přechodných kovů