Vliv přídavku La2O3 na termické chování a vlastnosti fosforečnanových skel - Chmelík, Jan (Univerzita Pardubice, 2015)
Byla připravena fosforečnanová skla s obsahem La2O3 v kompoziční řadě (40 - x)PbO - xLa2O3- 60P2O5 a 20PbO - (20 - x)B2O3 - xLa2O3 - 60P2O5. U skel byla studována struktura pomocí Ramanovy spektroskopie a zjišťovány jejich základní fyzikálněchemické vlastnosti (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost, index lomu) v závislosti na obsahu La2O3.
The Influence of La2O3 addition on Thermal Behaviour and Properties of Phosphate Glasses
Keywords: Phosphate glasses; preparation; properties; thermal behaviour; fosforečnanová skla; příprava; vlastnosti; termické chování