Význam endoglinu v aterosklerotickém procesu - Štrosová, Nela (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce popisuje význam endoglinu v aterosklerotickém procesu. Endoglin je membránový glykoprotein lokalizovaný na povrchu buněk a má významnou roli v TGF-β signalizaci. V bakalářské práci jsou dále popsány funkce a onemocnění, se kterými souvisí exprese endoglinu. Při angiogenezi a preeklampsii se hladiny endoglinu zvyšují. Toho se využívá při diagnostice těchto onemocnění. Druhá polovina bakalářské práce se zabývá rolí endoglinu v ateroskleróze. Je zde popsána exprese endoglinu v lézích a možný mechanismus působení endoglinu. Význam endoglinu v ateroskleróze zatím není zcela objasněn, ale mnohé studie dokazují, že jeho role je spíše anti-aterosklerotická.
The function of endoglin in atherosclerotic process
Keywords: ateroskleróza; Endoglin; TGF-β; atherosclerosis