Racionální ignorance voliče a výsledek veřejné volby - Kuba, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2022)
Disertační práce se zabývá racionální ignorancí voličů a výsledkem veřejné volby v České republice. Úvodní teoretická kapitola vymezuje předpoklady racionality voličů, racionální ignoranci a racionální iracionalitu. Dále je zpracována rešerše determinantů, které ovlivňují vybrané volební preference občanů. Vybranými preferencemi jsou volební neúčast a hlasování občanů pro mainstreamové a antisystémové politické strany. Na základě zpracované literární rešerše jsou vybrány klíčové determinanty volebních preferencí, jejichž vliv je zkoumán v prostředí České republiky.
The Voter's Rational Ignorance and the Result of a Public Choice
Keywords: racionalita; racionální ignorance; volič; volební preference; politická strana; rationality; rational ignorance; voter; voting preferences; political party.