Role dechové hudby v českém nacionálním hnutí v druhé polovině 19. století na příkladu Kolína - Šedina, Radek (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na role dechové hudby v českém nacionálním hnutí v druhé polovině 19. století. První část práce je věnována vývoji dechových souborů v rámci Čech v období 19. století. Hlavní část je zaměřena na sokolskou kapelu z Kolína, jejímž kapelníkem byl František Kmoch. Jsou zde rozebírány hlavní akce Sokola, kterých se dechový soubor účastnil, z hlediska národních snah, kulturního konfliktu mezi Čechy a rakouskými Němci. To vše je ukazováno na příkladu výletu na vrchol hory Sněžky, výletu do Brna a zájezdu do Nižného Novgorodu. Stejně tak je zde analyzován program a konkrétní písně, které kapela hrála.
The role of brass music in the Czech national movement in the second half of the 19th century on the example of Kolín
Keywords: dechová hudba; sokolské kapely; Kolín; 19. století; Kmoch, František; pochody; brass music; Sokol bands; Kolín; 19th century; Kmoch, František; marches