Sourozenecké konstelace u studentů Univerzity Pardubice - Kosejková, Hana (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá sourozeneckými konstelacemi, tedy tím, v jakém pořadí mezi svými sourozenci se jedinec narodil. První, teoretická část je věnována popisu sourozeneckých konstelací. Věnuje se výzkumům sourozeneckých konstelací prováděných v minulosti, proměnám rodiny, vztahům mezi sourozenci v rodině a různým faktorům, které souvisí s pořadím narození, jako je věkový rozdíl a rozdílnost pohlaví mezi sourozenci. Dále se zabývá jednotlivými typy sourozeneckých konstelací jedináček, prvorozené dítě, prostřední dítě, nejmladší dítě a dvojčata. U každého z nich popisuje typické povahové vlastnosti a profesní orientaci. Závěr teoretické části je věnován souvislostem mezi sourozeneckými konstelacemi a manželstvím. Pojednává o problémech souvisejících s pořadím narození manželů, které mohou v manželství nastat, a také o nejvhodnějších kombinacích pořadí narození. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum sourozeneckých konstelací prováděný pomocí metody dotazování, který se zaměřuje na to, jak pořadí narození ovlivňuje povahu jedince, výběr povolání a výběr partnera. Cílovou skupinou jsou studenti Univerzity Pardubice. Mimo to se také zabývá představami studentů o jejich budoucí rodině, konkrétně o ideálním počtu dětí a ideálním věkovém rozestupu mezi dětmi. Svým výzkumem se snažím ověřit teoretická východiska uvedená v první části, která jsem čerpala z odborné literatury.
Sibling Constellation of University of Pardubice Students
Keywords: siblings; sibling constellation; birth order; family; sourozenci; sourozenecké konstelace; pořadí narození; rodina