Evangeličtí kazatelé z Uher – formování nové společenské skupiny - Stoklasová, Hana; Krejčová Zavadilová, Gabriela (My University, 2016)
Příspěvek se zabývá tématem evangelických kazatelů helvétské a augsburské konfese, kteří přišli po vydání tolerančního patentu z Uher a zakládali v Čechách a na Moravě toleranční evangelické sbory. Na základě studia pramenů vybraných evangelických sborů (např. Moraveč, Humpolec, Dvakačovice, Lozice, Raná, Sány, Praha) je nastíněn proces formování nové společenské skupiny - drobné inteligence, jejíž vznik byl podmíněn josefínskými reformami. Text přibližuje způsob, jakým uherští evangeličtí kazatelé navazovali první kontakt s vybranými komunitami, okolnosti jejich příchodu, adaptaci na nová působiště a snahy stabilizovat vznikající evangelické komunity. Na základě zjištěných fakt se autorky pokoušejí stanovit některé obecné charakteristiky typické pro skupinu drobné osvícenské inteligence.
Evangelical Preachers from Hungary - the Formation of a New Social Group
Keywords: osvícenská inteligence; evangelická církev; toleranční kazatelé; toleranční sbory; raná tolerance; Maďarsko; Maďarská superintendence; 18. století; čeští evangeličtí kazatelé; enlightened intelligentsia; Evangelical Church; preachers of tolerance; tolerance congregations; early tolerance; Hungary; Hungarian superintendence; the 18th century; Czech evangelical preachers