Antimikrobiální ale i patogenní vlastnosti Janthinobacterium lividum - Stryková, Anna (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antimikrobiální a patogenní účinky bakterie Janthinobacterium lividum. V této práci jsou shrnuty základní charakteristiky tohoto druhu, jeho využití v ochraně obojživelníků a potenciální aplikace v klinické praxi, zejména pro antibakteriální a protinádorové účinky. Dále jsou přehledně popsány studie, které se zabývají jak pozitivními, tak negativními vlivy J. lividum na zdraví organismů, vč. jeho patogenního působení na lidské zdraví. Práce rovněž představuje další zástupce rodu Jantinobacterium a jejich unikátní vlastnosti.
Antimicrobial as well as Pathogenic Properties of Janthinobacterium lividum
Keywords: Janthinobacterium lividum; Jantinobacterium; violacein; antimikrobiální účinek; bioaugmentace; bioremediace; oportunní patogen; Janthinobacterium lividum; Jantinobacterium; violacein; antimicrobial aktivity; bioaugmentation; bioremediation; opportunistic pathogen