Stírání rozdílů mezi normativitou a faktičností ve spisu "Die Freigabe der Vernichtung Lebensunwerten Lebens" - Rokyta, Jan (Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta, 2014)
Následující příspěvek je pokusem o rozbor spisu Die Freigabe der Vernichtung lebensunwerten Lebens z roku 1920, autorů Karl Bindinga a Alfreda Hocheho. Tématem příspěvku je sekularizace lékařské etiky a střet s teologií a jejím pojetím přirozeného práva. V antropologickém pojetí bude nutné zdůraznit autory vypracovaná měřítka hodnocení pro posouzení individuálního lidského života, včetně paradoxů, které jejich koncepce obsahuje. Dále pak pojetí svobody a přirozeného práva, jež spis obsahuje a chápání člověka, s nímž autoři spisu operují. Rozhodující pro další historické implikace spisu Die Freigabe der Vernichtung lebensunwerten Lebens je pak pojetí legitimity, přikládané medicíně a biologii jako vědě a rozhodovací kompetence přisouzená lékaři v etické oblasti. Tedy výsledné stírání rozdílů mezi faktičností a normativitou. Historické implikace celého spisu jsou pouze naznačeny.
Keywords: lékařská etika; Binding, Karl; Hoche, Alfred; sekularizace; teologie; secularization; medical ethics; theology; natural law; přirozené právo