Norbert Elias, proces civilizace a motivační faktory v příručkách dobrého chování v 16. století - Kroupa, Josef (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce bude analyzovat vybrané normativní spisy týkající se dobrého chování. Také bude zjišťovat jejich regionální a společenská specifika a dále objasní motivační faktory, které jsou v těchto spisech obsaženy. V úvodu je nejprve popsáno historické pozadí takto zaměřených výzkumů, při čemž důraz je kladen na dílo německého sociologa Norberta Eliase, který s těmito typy pramenů začal jako první pracovat. Další kapitoly již analyzují jednotlivé spisy dobrého chování. Hledají se v nich jejich specifické vlastnosti i jednotlivé normy slušného chování. V závěrečné kapitole jsou pak tyto poznatky vzájemně porovnávány, což vede k objasnění nejdůležitějších výsledků tohoto srovnání.
Norbert Elias, the civilizing process and motivation elements of fair behaviour in 16th century
Keywords: Norbert Elias; příručky dobrého chování; mravy; Motivace; civilizační procesy; manuals of fine behavior; morals; motivations; civilizing processes