Magie a mysticismus v lidové medicíně na území Bulharska a Makedonie - Špiková, Petra (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce předkládá pohled na lidovou medicínu jako fenomén tradiční kultury na území Bulharska a Makedonie tak, jak je nahlížena ve světle dosavadních výzkumů souvisejících folklorních žánrů. Hlavním cílem je pak vlastní interpretace rituálních praktik a zaříkání jako jejich verbální části, používaných v lidové medicíně, v kontextu se svébytnými mytologickými představami, a to pomocí sémiotické analýzy, s přihlédnutím k dalším interpretačním rozměrům z hlediska kulturní historie, folkloristiky a etnografie. Naznačen je současně diachronně pojímaný vývoj lidové medicíny v kontextu se specifickými geopolitickými a sociálními faktory. Je zhodnocena role magie a mysticismu v lidové medicíně, které jsou chápány v širším slova smyslu jako transcendentní religiózní zkušenosti.
Magic and mysticism in folk medicine in Bulgaria and Macedonia
Keywords: folklor; lidová medicína; magie; mytologie; Bulharsko; Makedonie; folklore; folk medicine; magic; mythology; Bulgaria; Macedonia