Problemy osób z niepełnosprawnościami w transporcie publicznym w Polsce w kontekście badań w krajach Grupy Wyszehradzkiej - Marciszewska, Elżbieta; Matuška, Jaroslav; Bergel, Izabela; Záhorová, Věra (My University, 2018)
Dostępność transportu publicznego dla osób z niepełnosprawnościami, w tym z ograniczoną sprawnością ruchową już od wielu lat jest jednym ze wskaźników jego jakości. Mimo to wciąż występują bariery, które tym osobom uniemożliwiają całkowicie lub choćby częściowo korzystanie z transportu publicznego. Artykuł przedstawia częściowe wyniki badania wykonanego w ramach projektu “Rights of Passengers with Reduced Mobility in V4 Countries” mającego na celu ustalenie najistotniejszych problemów występujących w transporcie publicznym w Polsce z punktu widzenia pasażerów z niepełnosprawnościami. W kolejnym artykule przedstawione zostaną te problemy w odniesieniu do Republiki Czeskiej.
Problémy cestujících s omezenou mobilitou ve veřejné dopravě v Polsku v kontextu výzkumu v zemích Visegrádské 4.
Keywords: Osoby z niepełnosprawnościami; Pasażer z ograniczoną mobilnością; Transport publiczny; osoby s postižením; cestující s omezenou mobilitou; veřejná doprava