Úloha záchranáře v péči o pozůstalé oběti tragických dopravních nehod - Vaňásková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2012)
Názvem bakalářské práce je Úloha záchranáře v péči o pozůstalé oběti tragických dopravních nehod. Jedná se o teoreticko - výzkumnou práci. V textu se věnuji péči o pozůstalé na místě dopravní nehody z pohledu jednotlivých základních složek IZS. V teoretické části se vysvětluji základní pojmy, které souvisí s dopravními nehodami. Dále se zabývám základními postupy složek IZS u dopravních nehod, psychosociální péčí a komunikací, která může být poskytnuta pozůstalým profesionály na místě dopravní nehody a v neposlední řadě následnou péči o pozůstalé. Ve výzkumné části byly stanoveny zjišťující otázky, na které odpovídám na základě analýzy výsledků výzkumu. Ty jsou znázorněny pomocí grafů a tabulek. K závěrům jsem došla díky anonymnímu dotazníku vlastní tvorby, dotazníky byly distribuovány základním složkám IZS. V závěru práce je přiložena brožura sloužící profesionálům IZS, jež obsahuje doporučení pro praxi, v komunikaci a v péči o pozůstalé, na místě dopravní nehody a také informace o následné péči, která může být pozůstalým poskytnuta.
Role of paramedic in grief care for fatal crash survivors
Keywords: dopravní nehody; integrovaný záchranný systém; pozůstalí; psychosociální péče; komunikace; accidents; Integrated rescue system; survivors; psychosocial care; communication