Nový trestní zákoník vs. malopěstitelé marihuany - Kopřiva, Martin (Univerzita Pardubice, 2011)
V souvislosti s přijetím nového trestního zákoníku byla upravena i legislativa tykající se omamných a psychotropních látek. Následná medializace měla za následek nepřesnou interpretaci legislativy, která budila značný rozruch jak mezi odbornou, tak i laickou veřejností. Tato práce se věnuje vývoji legislativy od prvopočátku jejího vzniku do současnosti. Operuje s možným vlivem na vymezenou skupinu obyvatel ? malopěstitele konopí. Zkoumá jejich postoje vůči legislativě a její vliv v pěstitelské praxi. V následném výzkumu bylo použito metody zúčastněného pozorování ve Velkopavlovické oblasti a standardizovaných rozhovorů. Výzkumem bylo zjištěno, že malopěstitelé mají o nové legislativě určité povědomí, které je však zkreslené a nepřesné, nicméně i kdyby bylo nezkreslené, nezabývají se jí do vyšší míry, než na vášnivé debatování, samotnou pěstitelskou praxi prakticky neovlivňuje.
Will New Penal Code Affect Small Growers of Marijuana
Keywords: legislativa; trestní zákoník; pěstování; konopí; marihuana; legislation; Penal Code; cultivation; Hemp; marijuana