Zapomenuté etnikum - Moravští Chorvaté - Jareš, Adam (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce popisuje důvody a příčiny chorvatské migrace na moravské území, genezi nové chorvatské kultury na moravském území, situaci Chorvatů v 19. – 20. století na v moravských zemích. Pokouší se popsat chorvatský fenomén (kulturu, jazyk, etnicitu) v rámci české historie a kultury
Forgotten ethnic - Moravian Chroats
Keywords: migrace; kolonizace; Moravští Chorvaté; kultura; migration; colonization; Moravan Croats; culture