Přechodové rituály u Romů v Pardubicích - Pajerová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Ústředním tématem této bakalářské práce je výzkum přechodových rituálů, tedy konkrétně rituálů spojených s těhotenstvím, narozením dítěte, smrtí a pohřbem u Romů v Pardubicích. Práce zkoumá, jaké tradiční rituály a zvyky pojící se s narozením a smrtí člověka přetrvaly do současnosti, které tradice zanikly nebo byly přetvořeny a do jaké míry jsou mezi pardubickými Romy zachovány, ať už ve formě ústní nebo praktické.
Gypsy transitional rites in Pardubice
Keywords: Romové; Pardubice; rituály; tradice; těhotenství; narození dítěte; smrt; pohřby; Roma; rituals; traditions; pregnancy; birth of a child; death; funerals